Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Καθήκον του αστυνομικού είναι η τήρηση της δημόσιας τάξης, της ειρήνης και της ασφάλειας. Εργάζεται στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία είναι πολιτική υπηρεσία με στρατιωτική οργάνωση και υπάγεται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Στόχος των αστυνομικών είναι η δίωξη του κοινού εγκλήματος. Διενεργούν προανακρίσεις, εκτελούν εντολές των δικαστικών αποφάσεων, φρουρούν δημόσια κτίρια, προστατεύουν τη ζωή υψηλών προσώπων. Ανάλογα με τα τυπικά προσόντα χωρίζονται σε ειδικότητες και γίνονται: α) αστυφύλακες, οπότε εκτελούν υπηρεσίες σκοπιάς και περιπολίες, ρυθμίζουν την κυκλοφορία στους δρόμους κ.λπ., β) αρχιφύλακες, οπότε τοποθετούνται επικεφαλής ομάδας αστυφυλάκων, του προσωπικού ενός περιπολικού αυτοκινήτου ή μικρής υπηρεσίας, γ) αξιωματικοί, οπότε αναλόγως της θέσης τους στην ιεραρχία προΐστανται και διοικούν αντίστοιχες υπηρεσίες ή μονάδες της αστυνομίας.
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι συνθήκες εργασίας ποικίλλουν ανάλογα με την υπηρεσία στην οποία εργάζεται. Τις πιο πολλές φορές οι συνθήκες είναι δύσκολες και επικίνδυνες, κυρίως όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που παρατηρείται αύξηση της εγκληματικότητας στην ελληνική κοινωνία και εμφάνιση νέων μορφών οργανωμένου εγκλήματος. Αυτό έχει ως συνέπεια να γίνεται πιο επικίνδυνο και δύσκολο το έργο του αστυνομικού και να κινδυνεύει συχνά η ίδια του η ζωή. Το ωράριό του δεν είναι συνεχόμενο, αλλά εργάζεται σε βάρδιες, μέρα και νύχτα, όλες τις μέρες της εβδομάδας. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης εργάζεται πολλές ώρες ακόμη και σε αργίες ή γιορτές. Επιπλέον και ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας αλλάζει χώρο και τόπο εργασίας, πράγμα που επηρεάζει τον ίδιο αλλά και την οικογένειά του.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ
Πρέπει να διαθέτει καλή σωματική υγεία και αντοχή, αποφασιστικότητα και ψυχραιμία. Πάνω απ' όλα όμως πρέπει να σέβεται τη νομιμότητα, τόσο ως προς το κράτος όσο και ως προς τα δικαιώματα των πολιτών. Επίσης, πρέπει να είναι εύστροφος, παρατηρητικός και να παίρνει πρωτοβουλίες και γρήγορες αποφάσεις. Τέλος, η εντιμότητα, η ευσυνειδησία και η ακεραιότητα του χαρακτήρα του είναι προσόντα απαραίτητα.
ΣΠΟΥΔΕΣ
Για να γίνει κάποιος αστυνομικός πρέπει να φοιτήσει στη Σχολή Αστυφυλάκων (Αττική, Καρδίτσα, Γρεβενά, Ξάνθη, Κρήτη), στην οποία η διάρκεια φοίτησης είναι πέντε εξάμηνα ή στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας που εδρεύει στην Αττική (5ο επιστημονικό πεδίο), στην οποία η διάρκεια φοίτησης είναι οχτώ εξάμηνα. Οι απόφοιτοι της Σχολής Αστυφυλάκων και της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας δεν αρκεί να έχουν απολυτήριο λυκείου. Θα πρέπει επίσης να μην είναι πάνω από 26 χρόνων και το ύψος για μεν τους άντρες να είναι τουλάχιστον 1,70 μ., για δε τις γυναίκες τουλάχιστον 1,65 μ. και βεβαίως το ποινικό μητρώο να είναι καθαρό. Επίσης, οι υποψήφιοι θα πρέπει να περάσουν και από τις λεγόμενες προκαταρκτικές εξετάσεις (υγειονομική εξέταση, αθλητικές δοκιμασίες και ψυχοτεχνική δοκιμασία). Υποψήφιοι που έχουν περάσει με επιτυχία τις προκαταρκτικές εξετάσεις για τις στρατιωτικές σχολές κρίνονται ικανοί και για τις αστυνομικές σχολές. Ο χρόνος φοίτησης θεωρείται χρόνος εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας. Οι φοιτητές της Σχολής Αξιωματικών λαμβάνουν τις αποδοχές αστυφύλακα που δεν έχει εκπληρώσει τη στρατιωτική θητεία. Δικαίωμα εισαγωγής στη Σχολή Αξιωματικών Αστυνομίας με εξετάσεις έχουν και οι ήδη υπηρετούντες κατώτεροι αστυνομικοί.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο αριθμός των εισαγομένων στις Σχολές Αστυφυλάκων και στη Σχολή Αξιωματικών ορίζεται κάθε χρόνο από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, πάντοτε σε σχέση με τις ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας.
ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
• Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού, υπουργείο Δημόσιας Τάξης: Π. Κανελλοπούλου 4, Γουδί, Γραφείο 5, τηλ.: 210/6980910, http://www.ydt.gr/index12.htm