Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Η έρευνα, ο έλεγχος, ο εντοπισμός, η σύλληψη και η πάταξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι το κύριο αντικείμενο της εργασίας του. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, η ανάπτυξη της πληροφορικής καθώς και το διαδίκτυο έχουν επιφέρει πρωτόγνωρες αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία, στις εργασιακές σχέσεις, στις συναλλαγές σε όλους τους τομείς. Μαζί όμως με τις αλλαγές αυτές που διευκολύνουν, προάγουν και βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής οι νέες τεχνολογίες και το ιντερνετ διευκόλυναν και δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για την καλλιέργεια και ανάπτυξη νέων μορφών εγκληματικότητας, όπως είναι η διανομή πορνογραφικού και ρατσιστικού υλικού, οι επιθέσεις κατά της ασφάλειας των δικτύων (χάκερ), η διασπορά ιών, η παιδεραστία, οι οικονομικές και εμπορικές απάτες κ.ά. Ο αστυνομικός διαδικτύου είναι επιφορτισμένος με το δύσκολο έργο του εντοπισμού, της εξάρθρωσης αλλά και της πρόληψης τέτοιου είδους εγκλημάτων με σκοπό την προστασία του κοινωνικού συνόλου και την ασφάλεια της πλοήγησης των χρηστών στον κυβερνοχώρο. Εντοπίζει ύποπτες κινήσεις, παρακολουθεί συνομιλίες στο διαδίκτυο και σε δωμάτια συνομιλιών (chat rooms) και σε περίπτωση που υπάρχουν βάσιμες υποψίες για παράνομες δραστηριότητες και συναλλαγές, στοιχειοθετεί κατηγορίες και προβαίνει στη σύλληψη των ενόχων. Για παράδειγμα, ερευνά και ελέγχει τον τρόπο παραγωγής και διακίνησης πορνογραφικού φωτογραφικού υλικού σε δικτυακούς τόπους, και αφού συλλέξει τις απαραίτητες πληροφορίες προχωρά στη διαλεύκανση και την καταπολέμηση αυτής της μορφής εγκλήματος. Για την εργασία του ο αστυνομικός διαδικτύου χρησιμοποιεί σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και συνεργάζεται με τις υπηρεσίες δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος άλλων χωρών (Interpol, Europol κ.ά.).
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο αστυνομικός διαδικτύου εργάζεται σε γραφείο με ειδικά προγράμματα και συστήματα επεξεργασίας δεδομένων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή για την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Ο χώρος είναι συνήθως άνετος, ωστόσο η πολύωρη εργασία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μπορεί να επιφέρει σωματική και πνευματική κούραση καθώς και προβλήματα στην όραση εξαιτίας της ακτινοβολίας που εκπέμπει η οθόνη του υπολογιστή. Η εργασία του είναι αρκετά πολύπλοκη και απαιτεί εκγρήγορση και αυτοσυγκέντρωση προκειμένου να ελέγχει τις επικίνδυνες «πόρτες» του διαδικτύου.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ
Η παρατηρητικότητα, η μεθοδικότητα, η επιμονή, η υπομονή, η οξυδέρκεια και οι ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις είναι απαραίτητα προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματος. Η ανάγκη για συνεργασία με άλλους επαγγελματίες ειδικευμένους στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και η συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια και έρευνες για την πάταξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος, προϋποθέτει ικανότητα στις διαπροσωπικές σχέσεις και συνεχή ενημέρωση για τις σύγχρονες εξελίξεις στο αντικείμενο των δραστηριοτήτων του. Τέλος, η άριστη γνώση εξειδικευμένων προγραμμάτων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και η πολύ καλή γνώση ξένων γλωσσών διευκολύνουν τη δουλειά του.
ΣΠΟΥΔΕΣ
Στη χώρα μας λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ειδικό Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το οποίο υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ) και συνεργάζεται με την Ιnterpol και την Εuropol και οργανώνεται σύμφωνα με το πρότυπο του βρετανικού Computer Crime Unit και των τμημάτων Cyber Crime στις αστυνομίες ολόκληρου του κόσμου. Το σώμα στελεχώνεται με εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ). Για να γίνει κάποιος αστυνομικός διαδικτύου πρέπει να φοιτήσει αρχικά στη Σχολή Αστυφυλάκων (Αττική, Καρδίτσα, Γρεβενά, Ξάνθη, Κρήτη), όπου η διάρκεια σπουδών είναι πέντε εξάμηνα, ή στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας που εδρεύει στην Αττική, όπου η διάρκεια σπουδών είναι οχτώ εξάμηνα και ο χρόνος φοίτησης θεωρείται χρόνος εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας. Δικαίωμα εισαγωγής στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας με εξετάσεις έχουν και οι ήδη υπηρετούντες κατώτεροι αστυνομικοί. Στη συνέχεια, χρειάζεται να παρακολουθήσει εξειδικευμένα σεμινάρια που διοργανώνονται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό με περιεχόμενο τα εγκλήματα του διαδικτύου προκειμένου να ενταχθεί στο ειδικό Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Πάντως, η στελέχωση του συγκεκριμένου Σώματος στη χώρα μας παρουσιάζει ακόμη σημαντικές ελλείψεις.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν υπάρχουν νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα στη χώρα μας για τον αστυνομικό διαδικτύου. Προς το παρόν αυτά καθορίζονται με βάση το αντικείμενο των βασικών του σπουδών. Το πρόβλημα της δικαιοδοσίας στα εγκλήματα που τελούνται στο κυβερνοχώρο δεν είναι απλό, καθώς το διαδίκτυο λόγω της παγκοσμιότητάς του επιτρέπει στον οποιοδήποτε να εισαγάγει και να καταστήσει προσβάσιμη από όλα τα σημεία του πλανήτη οποιαδήποτε πληροφορία θελήσει.
ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εργάζεται στις Υπηρεσίες Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ)
ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
• ΥΠΕΠΘ, Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών: Ανδρέα Παπανδρέου 37, 151 80, Μαρούσι, τηλ.: 210-3442505-6-8, 210-3442514-520, φαξ: 210-3442365, www.ypepth.gr
• Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κεντρικό κτίριο Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ): Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Αθήνα, τηλ.: 210-6476463-4
• Υπουργείο Δημόσιας Τάξης: Π. Κανελλοπούλου 4, Γουδί 101 77, Αθήνα
τηλ.: 210-6977000, φαξ: 210-6912661, 210-6920487
• Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού, Υπουργείο Δημόσιας Τάξης: Π. Κανελλοπούλου 4, Γουδί 101 77, Αθήνα τηλ.: 210-6977323, http://www.ydt.gr/index12.html
• www.md5sa.com/conf/ccc2004