Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΜΟΝΙΜΟΙ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Η αντιμετώπιση και κατάσβεση αστικών, περιαστικών και δασικών πυρκαγιών καθώς και η προστασία ανθρώπων και αγαθών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης είναι το αντικείμενο της εργασίας του. Υπηρετεί στο Πυροσβεστικό Σώμα ως αξιωματικός, υπαξιωματικός ή πυροσβέστης. Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι υπηρεσία οργανωμένη με στρατιωτικό τρόπο και υπάγεται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι συνθήκες της εργασίας τους είναι ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες, αφού χρειάζεται να επεμβαίνουν γρήγορα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Στις μεγάλες πυρκαγιές, στις πλημμύρες και στους σεισμούς θέτουν σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια, ακόμη και την ίδια τους τη ζωή. Δεν έχουν συγκεκριμένο ωράριο εργασίας και πρέπει να βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα, όποτε τους καλεί η υπηρεσία. Η περίοδος του καλοκαιριού είναι η πιο δύσκολη για τους πυροσβέστες, εξαιτίας των συχνών δασικών πυρκαγιών αλλά και λόγω της έλλειψης των αναγκαίων και σύγχρονων μέσων εξοπλισμού που θα διευκόλυναν την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ
Πρέπει να διαθέτουν καλή σωματική υγεία και αντοχή, ψυχραιμία, τόλμη και συνείδηση της σημασίας του κοινωνικού έργου που επιτελούν. Οι αξιωματικοί πρέπει να διαθέτουν διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες.
ΣΠΟΥΔΕΣ
Για να γίνει κάποιος πυροσβέστης πρέπει να φοιτήσει σε ένα από τα παρακάτω τμήματα:
α. Τμήμα Ανθυποπυραγών (5ο Επιστημονικό Πεδίο του μηχανογραφικού δελτίου). Στο τμήμα αυτό εισάγονται πυρονόμοι, αρχιπυροσβέστες και πυροσβέστες σε ποσοστό 50% των θέσεων που προκηρύσσονται με το σύστημα των Γενικών Εξετάσεων, ενώ το υπόλοιπο 50% καλύπτεται από πτυχιούχους ΑΕΙ. Η φοίτηση διαρκεί τρία χρόνια.
β. Τμήμα Αρχιπυροσβεστών και
γ. Τμήμα Πυροσβεστών.
Στο Πυροσβεστικό Σώμα κατατάσσονται ως δόκιμοι πυροσβέστες, άντρες που έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, απόφοιτοι λυκείου ηλικίας μέχρι 26 ετών καθώς και πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ μέχρι 30 ετών. Εισάγονται επίσης και γυναίκες. Η επιλογή των υποψηφίων για φοίτηση στη Σχολή Πυροσβεστών γίνεται ύστερα από υγειονομική εξέταση, αθλητικές δοκιμασίες και έλεγχο νοημοσύνης.
ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο αριθμός των εισαγομένων κατ' έτος στις παραπάνω σχολές ορίζεται από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.
ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
• Πυροσβεστική Ακαδημία: Μάτσα 9, 145 10 Κάτω Κηφισιά,
τηλ.: 210/8074546, 8074524, 8074502, http://www.fireservice.gr/fireacademy/
• Πυροσβεστικό Σώμα: Μουρούζη 4, 101 72 Αθήνα,
τηλ.: 210/7211441-43, http://www.fireservice.gr/