Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΣΩΜΑΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ - ΣΣΑΣ)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Στελεχώνει τα Σώματα του Υγειονομικού (γιατρός, οδοντίατρος, κτηνίατρος, φαρμακοποιός), του Στρατολογικού, του Δικαστικού και του Οικονομικού Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων.
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι συνθήκες εργασίας ποικίλλουν ανάλογα με την ειδικότητά του. Ο στρατολόγος στελεχώνει τις στρατολογικές υπηρεσίες και εργάζεται σε συνθήκες γραφείου. Ο γιατρός απασχολείται στα στρατιωτικά νοσοκομεία και στα ιατρεία των μονάδων. Ο δικαστικός αναλαμβάνει τις νομικές υποθέσεις που αφορούν την εφαρμογή του στρατιωτικού ποινικού κώδικα και ο οικονομικός αξιωματικός ασχολείται με οικονομικές υποθέσεις, όπως μισθοδοσία, αγορές και έλεγχο εξοπλισμού.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ
Πρέπει να διαθέτει καλή σωματική και ψυχική υγεία, ανάστημα πάνω από 1,65 μ. και οπτική οξύτητα 10/10. Τα παραπάνω στοιχεία ελέγχονται από υγειονομική επιτροπή. Απαραίτητα προσόντα για την επιτυχία της αποστολής του είναι οι ηγετικές ικανότητες, η αυταπάρνηση και το υψηλό πατριωτικό φρόνημα. Πρέπει, επίσης, να διαθέτει πειθαρχία, στοιχείο απαραίτητο για όλες τις τάξεις του στρατού, πνεύμα συνεργασίας αλλά και πρωτοβουλία, ευστροφία και αποφασιστικότητα. Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η κοινωνικότητα και η δυνατότητα να διατηρεί καλές σχέσεις με τους προϊσταμένους αλλά και με τους υφισταμένους του.
ΣΠΟΥΔΕΣ
Για να γίνει κάποιος αξιωματικός σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να φοιτήσει στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη και συνεργάζεται με τα αντίστοιχα τμήματα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στα οποία και εκπαιδεύονται οι σπουδαστές. Η διάρκεια των σπουδών κυμαίνεται ανάλογα με την ειδικότητα, π.χ. οι σπουδές στο Ιατρικό Τμήμα διαρκούν έξι χρόνια, στο Οδοντιατρικό πέντε χρόνια και στα υπόλοιπα τμήματα τέσσερα χρόνια. Οι απόφοιτοι ονομάζονται ανθυπολοχαγοί (ανθυπίατροι αν πρόκειται για Υγειονομικό), σημαιοφόροι ή ανθυποσμηναγοί ανάλογα με τον κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων στον οποίο κατανέμονται. Είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στο στράτευμα επί 18 χρόνια. Το τμήμα, εκτός των άλλων, έχει ως σκοπό τη στελέχωση των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας με τους κατάλληλα εξειδικευμένους επιστημονικά και στρατιωτικά γιατρούς. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν την παραπάνω σχολή στο 1ο επιστημονικό πεδίο (Στρατολογικό), στο 3ο επιστημονικό πεδίο (Ιατρικό, Οδοντιατρικό, Κτηνιατρικό, Φαρμακευτικό) και στο 5ο επιστημονικό πεδίο (Οικονομικό).
ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο αριθμός των εισαγομένων στη σχολή καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες του στρατεύματος στις συγκεκριμένες ειδικότητες, γεγονός που αποτελεί αριθμητικό περιορισμό για εκείνους που ενδιαφέρονται να σταδιοδρομήσουν σ' αυτές. Μετά την αποστράτευσή τους μπορούν να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα ως γιατροί, δικηγόροι, οικονομολόγοι, λογιστές κ.λπ. Οι προοπτικές απασχόλησης σ' αυτή την περίπτωση δεν είναι ευνοϊκές.
ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
• Γραφείο Ενημέρωσης Κοινού ΥΠΕΘΑ: Σόλωνος 34 Αθήνα, τηλ.: 210/3630081, 3630579, http://www.geetha.mil.gr/
• Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, Διεύθυνση Σπουδών: Πλήθωνος Γεμιστού, 54638 Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310/246390, 962190-1-2, http://www.ssas.gr/

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Η έρευνα, ο έλεγχος, ο εντοπισμός, η σύλληψη και η πάταξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι το κύριο αντικείμενο της εργασίας του. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, η ανάπτυξη της πληροφορικής καθώς και το διαδίκτυο έχουν επιφέρει πρωτόγνωρες αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία, στις εργασιακές σχέσεις, στις συναλλαγές σε όλους τους τομείς. Μαζί όμως με τις αλλαγές αυτές που διευκολύνουν, προάγουν και βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής οι νέες τεχνολογίες και το ιντερνετ διευκόλυναν και δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για την καλλιέργεια και ανάπτυξη νέων μορφών εγκληματικότητας, όπως είναι η διανομή πορνογραφικού και ρατσιστικού υλικού, οι επιθέσεις κατά της ασφάλειας των δικτύων (χάκερ), η διασπορά ιών, η παιδεραστία, οι οικονομικές και εμπορικές απάτες κ.ά. Ο αστυνομικός διαδικτύου είναι επιφορτισμένος με το δύσκολο έργο του εντοπισμού, της εξάρθρωσης αλλά και της πρόληψης τέτοιου είδους εγκλημάτων με σκοπό την προστασία του κοινωνικού συνόλου και την ασφάλεια της πλοήγησης των χρηστών στον κυβερνοχώρο. Εντοπίζει ύποπτες κινήσεις, παρακολουθεί συνομιλίες στο διαδίκτυο και σε δωμάτια συνομιλιών (chat rooms) και σε περίπτωση που υπάρχουν βάσιμες υποψίες για παράνομες δραστηριότητες και συναλλαγές, στοιχειοθετεί κατηγορίες και προβαίνει στη σύλληψη των ενόχων. Για παράδειγμα, ερευνά και ελέγχει τον τρόπο παραγωγής και διακίνησης πορνογραφικού φωτογραφικού υλικού σε δικτυακούς τόπους, και αφού συλλέξει τις απαραίτητες πληροφορίες προχωρά στη διαλεύκανση και την καταπολέμηση αυτής της μορφής εγκλήματος. Για την εργασία του ο αστυνομικός διαδικτύου χρησιμοποιεί σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και συνεργάζεται με τις υπηρεσίες δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος άλλων χωρών (Interpol, Europol κ.ά.).
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο αστυνομικός διαδικτύου εργάζεται σε γραφείο με ειδικά προγράμματα και συστήματα επεξεργασίας δεδομένων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή για την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Ο χώρος είναι συνήθως άνετος, ωστόσο η πολύωρη εργασία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μπορεί να επιφέρει σωματική και πνευματική κούραση καθώς και προβλήματα στην όραση εξαιτίας της ακτινοβολίας που εκπέμπει η οθόνη του υπολογιστή. Η εργασία του είναι αρκετά πολύπλοκη και απαιτεί εκγρήγορση και αυτοσυγκέντρωση προκειμένου να ελέγχει τις επικίνδυνες «πόρτες» του διαδικτύου.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ
Η παρατηρητικότητα, η μεθοδικότητα, η επιμονή, η υπομονή, η οξυδέρκεια και οι ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις είναι απαραίτητα προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματος. Η ανάγκη για συνεργασία με άλλους επαγγελματίες ειδικευμένους στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και η συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια και έρευνες για την πάταξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος, προϋποθέτει ικανότητα στις διαπροσωπικές σχέσεις και συνεχή ενημέρωση για τις σύγχρονες εξελίξεις στο αντικείμενο των δραστηριοτήτων του. Τέλος, η άριστη γνώση εξειδικευμένων προγραμμάτων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και η πολύ καλή γνώση ξένων γλωσσών διευκολύνουν τη δουλειά του.
ΣΠΟΥΔΕΣ
Στη χώρα μας λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ειδικό Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το οποίο υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ) και συνεργάζεται με την Ιnterpol και την Εuropol και οργανώνεται σύμφωνα με το πρότυπο του βρετανικού Computer Crime Unit και των τμημάτων Cyber Crime στις αστυνομίες ολόκληρου του κόσμου. Το σώμα στελεχώνεται με εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ). Για να γίνει κάποιος αστυνομικός διαδικτύου πρέπει να φοιτήσει αρχικά στη Σχολή Αστυφυλάκων (Αττική, Καρδίτσα, Γρεβενά, Ξάνθη, Κρήτη), όπου η διάρκεια σπουδών είναι πέντε εξάμηνα, ή στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας που εδρεύει στην Αττική, όπου η διάρκεια σπουδών είναι οχτώ εξάμηνα και ο χρόνος φοίτησης θεωρείται χρόνος εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας. Δικαίωμα εισαγωγής στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας με εξετάσεις έχουν και οι ήδη υπηρετούντες κατώτεροι αστυνομικοί. Στη συνέχεια, χρειάζεται να παρακολουθήσει εξειδικευμένα σεμινάρια που διοργανώνονται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό με περιεχόμενο τα εγκλήματα του διαδικτύου προκειμένου να ενταχθεί στο ειδικό Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Πάντως, η στελέχωση του συγκεκριμένου Σώματος στη χώρα μας παρουσιάζει ακόμη σημαντικές ελλείψεις.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν υπάρχουν νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα στη χώρα μας για τον αστυνομικό διαδικτύου. Προς το παρόν αυτά καθορίζονται με βάση το αντικείμενο των βασικών του σπουδών. Το πρόβλημα της δικαιοδοσίας στα εγκλήματα που τελούνται στο κυβερνοχώρο δεν είναι απλό, καθώς το διαδίκτυο λόγω της παγκοσμιότητάς του επιτρέπει στον οποιοδήποτε να εισαγάγει και να καταστήσει προσβάσιμη από όλα τα σημεία του πλανήτη οποιαδήποτε πληροφορία θελήσει.
ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εργάζεται στις Υπηρεσίες Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ)
ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
• ΥΠΕΠΘ, Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών: Ανδρέα Παπανδρέου 37, 151 80, Μαρούσι, τηλ.: 210-3442505-6-8, 210-3442514-520, φαξ: 210-3442365, www.ypepth.gr
• Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κεντρικό κτίριο Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ): Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Αθήνα, τηλ.: 210-6476463-4
• Υπουργείο Δημόσιας Τάξης: Π. Κανελλοπούλου 4, Γουδί 101 77, Αθήνα
τηλ.: 210-6977000, φαξ: 210-6912661, 210-6920487
• Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού, Υπουργείο Δημόσιας Τάξης: Π. Κανελλοπούλου 4, Γουδί 101 77, Αθήνα τηλ.: 210-6977323, http://www.ydt.gr/index12.html
• www.md5sa.com/conf/ccc2004

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Αποστολή του είναι η άμυνα και η προστασία της χώρας. Ασκεί διοικητικά, εκπαιδευτικά και επιτελικά καθήκοντα και ασχολείται με τη διαχείριση του αεροπορικού υλικού. Στην Πολεμική Αεροπορία υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες αξιωματικών: α) οι ιπτάμενοι, β) οι μηχανικοί και γ) των Σωμάτων. Οι ιπτάμενοι κυβερνούν τα πολεμικά αεροσκάφη, εκπαιδεύουν τους μαθητές της Σχολής Ικάρων, στην τεχνική της πτήσης και γενικά στο χειρισμό των αεροπλάνων. Παίρνουν μέρος σε γυμνάσια και πολεμικές αποστολές, αλλά εργάζονται και σε διάφορες υπηρεσίες εδάφους (επιτελεία, γραφεία εφοδιασμού κ.λπ.). Οι μηχανικοί διοικούν τεχνικές μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας και εργάζονται στα συνεργεία επισκευής, συντήρησης κ.λπ. των αεροσκαφών και του άλλου υλικού. Επιθεωρούν τα αεροπλάνα πριν από την απογείωση και πιστοποιούν την καλή τους κατάσταση και την ικανότητά τους για πτήση. Εκπαιδεύουν τους νέους συναδέλφους τους, παρακολουθούν την εξέλιξη των μηχανικών μέσων της Αεροπορίας και εκπαιδεύονται συνεχώς στο χειρισμό τους. Συμμετέχουν σε επιτελικές ομάδες προσφέροντας τις υπηρεσίες τους και τις γνώσεις τους σε θέματα της αρμοδιότητάς τους. Στα Σώματα της Πολεμικής Αεροπορίας υπηρετούν γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, δικαστικοί, στρατολόγοι, οικονομικοί, όλοι απόφοιτοι της ΣΣΑΣ και ασκούν καθήκοντα της αρμοδιότητάς τους.
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι συνθήκες εργασίας ποικίλλουν ανάλογα με τη φύση των καθηκόντων του, η οποία αλλάζει συχνά, γιατί μετατίθεται από τη μια περιοχή της χώρας στην άλλη. Πολλές φορές η εργασία του είναι σκληρή, κυρίως όταν εκπαιδεύει τους νεοσύλλεκτους ή όταν παίρνει μέρος σε γυμνάσια. Ειδικά η εργασία του ιπτάμενου είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και γι' αυτό τα χρόνια της υπηρεσίας του υπολογίζονται στο διπλάσιο και έτσι έχει τη δυνατότητα να αποστρατευτεί όταν συμπληρώσει 18 χρόνια υπηρεσίας στην Αεροπορία. Το υλικό που χειρίζεται ο ιπτάμενος και ο μηχανικός είναι υψηλής τεχνολογίας και μεγάλης αξίας, γι' αυτό οι ευθύνες τους είναι πολύ μεγάλες. Μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν τη δουλειά του είναι τα εξής: α) Η ιεραρχία, μέσα στην οποία ο ρόλος και η θέση του κάθε αξιωματικού είναι απόλυτα καθορισμένη. β) Η αυστηρή πειθαρχία τόσο στην εκτέλεση των εντολών των ανωτέρων όσο και στην εφαρμογή των διαταγών του από τους κατωτέρους του γ) Η συνεχής ετοιμότητα, όχι μόνο όταν βρίσκονται σε επιφυλακή, αλλά πολύ συχνότερα, είτε γιατί επιβάλλεται από επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες, είτε για την εκτέλεση υπηρεσίας επαγρύπνησης, επειδή οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί σε 24ωρη βάση. δ) Η σημασία της ομαδικής ζωής και δράσης. ε) Η σημασία των ανθρώπινων επαφών. στ) Η συνεχής εκπαίδευση και εκγύμναση.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ
Ο αξιωματικός Πολεμικής Αεροπορίας πρέπει να διαθέτει καλή σωματική και ψυχική υγεία, οπτική οξύτητα και ανάστημα που ορίζεται με προκήρυξη από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Συγκεκριμένα οι υποψήφιοι του τμήματος ιπταμένων πρέπει να έχουν ανάστημα όχι μικρότερο από 1,60 μ. και όχι μεγαλύτερο από 1,90 μ. Τα παραπάνω στοιχεία ελέγχονται από υγειονομική επιτροπή. Απαραίτητα προσόντα για την επιτυχία της αποστολής του είναι οι ηγετικές ικανότητες, η αυταπάρνηση και το υψηλό πατριωτικό φρόνημα. Πρέπει επίσης να διαθέτει πειθαρχία, στοιχείο απαραίτητο για όλες τις τάξεις του στρατού, πνεύμα συνεργασίας, ευστροφία και αποφασιστικότητα. Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η κοινωνικότητα και η δυνατότητα να διατηρεί καλές σχέσεις με τους προϊσταμένους αλλά και με τους υφισταμένους του.
ΣΠΟΥΔΕΣ
Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας μπορεί κάποιος να γίνει:
1. Αποφοιτώντας από τη Σχολή Ικάρων (Τατόι), στην οποία η φοίτηση είναι τέσσερα χρόνια. Οι απόφοιτοι ονομάζονται ανθυποσμηναγοί των ειδικοτήτων στις οποίες εκπαιδεύτηκαν και σταδιοδρομούν ως μόνιμοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας υποχρεωτικά για 12 χρόνια. Η σχολή περιλαμβάνει τα παρακάτω τμήματα:
α. Ιπτάμενων,
β. Μηχανικών,
με τις εξής ειδικεύσεις:
(i) Μηχανικών αεροσκαφών,
(ii) Ηλεκτρικών εγκαταστάσεων,
(iii) Συντηρητών αεροπορικών εγκαταστάσεων.
γ. Σωμάτων της Σχολής Ικάρων,
(i) Ελεγκτών αεράμυνας,
(ii) Μετεωρολόγων,
(iii) Διοικητικών,
(iv) Οικονομικών,
(v) Εφοδιασμού,
(vi) Φωτογράφων,
(vii) Άμυνας αεροδρομίων.
2. Αποφοιτώντας από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), έχοντας εισαχθεί σε ένα από τα παρακάτω τμήματα αντίστοιχα των Σωμάτων: Υγειονομικό, Δικαστικό, του Στρατολογικού και του Οικονομικού της σχολής. Η εκπαίδευση που παρέχεται στους μαθητές της ΣΣΑΣ είναι και ακαδημαϊκή (στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης) και στρατιωτική (στις εγκαταστάσεις της σχολής). Η διάρκεια της φοίτησης είναι έξι χρόνια για το Ιατρικό Τμήμα, πέντε για το Οδοντιατρικό και το Κτηνιατρικό και τέσσερα χρόνια για τα υπόλοιπα.
3. Αποφοιτώντας από τη Σχολή Ιπτάμενων Ραδιοναυτίλων (Καβούρι Αττικής), σταδιοδρομώντας ως υπαξιωματικός, οπότε μετά τη συμπλήρωση ευδόκιμης υπηρεσίας ορισμένης διάρκειας μπορεί να προαχθεί στο βαθμό του ανθυποσμηναγού και να εξελιχθεί ως τους ανώτερους βαθμούς της ιεραρχίας.
ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας σταδιοδρομεί στο στράτευμα και εξελίσσεται ως τους ανώτατους βαθμούς της ιεραρχίας. Οι ιπτάμενοι και οι μηχανικοί που αποχωρούν από την υπηρεσία μπορούν να προσληφθούν ως πιλότοι και μηχανικοί στην Πολιτική Αεροπορία με καλές προοπτικές εργασίας.
ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
• Γραφείο Ενημέρωσης Κοινού ΥΠΕΘΑ: Σόλωνος 34 Αθήνα, τηλ.: 210/3630081, 3630579, http://www.geetha.mil.gr/
• Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης: Δεκέλεια Αττικής, ΤΓΑ 1010,
τηλ.: 210/8191724-6, fax: 210/2466694, http//www.hafa.gr

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Αποστολή του είναι η άμυνα και η προστασία της χώρας. Ασχολείται με διοικητικά, εκπαιδευτικά και επιτελικά καθήκοντα τόσο στη θάλασσα όσο και στις ναυτικές υπηρεσίες της ξηράς. Μπορεί, επίσης, να πραγματοποιεί πτήσεις με αεροσκάφη ή καταδύσεις με υποβρύχια. Στους μάχιμους αξιωματικούς τα υπηρεσιακά καθήκοντα είναι ανάλογα με το βαθμό τους. Έτσι, μπορεί να είναι κυβερνήτες ή ύπαρχοι στα πλοία επιφανείας και στα υποβρύχια, στα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και στα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού. Υπηρετούν επίσης ως αξιωματικοί και διοικητές Ναυτικών και Μικτών Επιτελείων, ως διοικητές ομάδας πλοίων, ως στρατιωτικοί ακόλουθοι σε ελληνικές πρεσβείες του εξωτερικού, σε στρατηγεία του ΝΑΤΟ κ.λπ. Οι μηχανικοί αξιωματικοί Π.Ν. ανάλογα με το βαθμό τους, υπηρετούν σε θέσεις της ειδικότητάς τους και συγκεκριμένα ως πρώτοι και δεύτεροι μηχανικοί σε πλοία και υποβρύχια, ως διευθυντές τεχνικών υπηρεσιών στους ναυστάθμους και στα ναυπηγεία, ως επιτελείς Ναυτικών και Μικτών Επιτελείων στα στρατηγεία του ΝΑΤΟ, σε ελληνικές πρεσβείες του εξωτερικού κ.α. Εξειδικεύονται σε σχολές της Ευρώπης και της Αμερικής ως μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί και ναυπηγοί. Οι αξιωματικοί των Σωμάτων, δηλαδή οι γιατροί, φαρμακοποιοί, οικονομικοί, στρατολόγοι και δικαστικοί εργάζονται αντίστοιχα σε υγειονομικές, οικονομικές, στρατολογικές και δικαστικές υπηρεσίες, όπως και οι αντίστοιχοι συνάδελφοί τους του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας.
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι συνθήκες εργασίας ποικίλλουν ανάλογα με τη φύση των καθηκόντων του, η οποία αλλάζει συχνά, γιατί μετατίθεται από τον έναν τόπο στον άλλο. Η δουλειά του είναι σκληρή, κυρίως κατά την εκπαίδευση των νεοσύλλεκτων ή στη διάρκεια των γυμνασίων, αφού είναι υποχρεωμένος να παραμένει και να ασκείται πολλές ώρες κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες (ήλιος, υγρασία, τρικυμίες). Όσο ανέρχεται στους ανώτερους βαθμούς της ιεραρχίας, τόσο αυξάνουν οι ευθύνες ιδιαίτερα κατά την περίοδο πολέμου. Μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν τη δουλειά του είναι τα εξής: α) Η ιεραρχία, μέσα στην οποία ο ρόλος και η θέση τού κάθε αξιωματικού είναι απόλυτα καθορισμένη. β) Η αυστηρή πειθαρχία τόσο στην εκτέλεση των εντολών των ανωτέρων όσο και στην εφαρμογή των διαταγών του από τους κατωτέρους του. γ) Η συνεχής ετοιμότητα, όχι μόνο όταν βρίσκεται σε επιφυλακή, αλλά πολύ συχνότερα, γιατί επιβάλλεται από επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες, είτε για την εκτέλεση υπηρεσίας επαγρύπνησης, επειδή οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί σε 24ωρη βάση. δ) Η σημασία της ομαδικής ζωής και δράσης. ε) Η σημασία των ανθρώπινων επαφών. στ) Η συνεχής εκπαίδευση και εκγύμναση.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ
Ο αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού πρέπει να διαθέτει άριστη σωματική και ψυχική υγεία, ανάστημα πάνω από 1,65 μ. και οπτική οξύτητα 10/10 χωρίς διόρθωση για τους μάχιμους και με διόρθωση για τους μηχανικούς. Τα παραπάνω στοιχεία ελέγχονται από υγειονομική επιτροπή. Απαραίτητα προσόντα για την επιτυχία της αποστολής του είναι οι ηγετικές ικανότητες, η αυταπάρνηση και το υψηλό πατριωτικό φρόνημα. Πρέπει, επίσης, να διαθέτει πειθαρχία, στοιχείο απαραίτητο για όλες τις τάξεις του στρατού, πνεύμα συνεργασίας, ευστροφία και αποφασιστικότητα. Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η κοινωνικότητα και η δυνατότητα να διατηρεί καλές σχέσεις με τους προϊσταμένους αλλά και με τους υφισταμένους του.
ΣΠΟΥΔΕΣ
Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού μπορεί να γίνει κάποιος:
α) Αποφοιτώντας από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ). Η διάρκεια των σπουδών είναι τέσσερα χρόνια. Οι απόφοιτοι ονομάζονται σημαιοφόροι και σταδιοδρομούν ως μόνιμοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, όπου έχουν την υποχρέωση να παραμείνουν τουλάχιστον 12 χρόνια. Μετά την εισαγωγή τους στη σχολή, οι δόκιμοι κατανέμονται σύμφωνα με την προτίμησή τους και έπειτα από υγειονομική και ψυχοτεχνική δοκιμασία στα τμήματα Μάχιμων και Μηχανικών του Πολεμικού Ναυτικού.
β) Αποφοιτώντας από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), έχοντας εισαχθεί σε ένα από τα παρακάτω τμήματα αντίστοιχα των Σωμάτων: Υγειονομικό, Δικαστικό, του Στρατολογικού και του Οικονομικού της σχολής. Η εκπαίδευση που παρέχεται στους μαθητές της ΣΣΑΣ είναι και ακαδημαϊκή (στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης) και στρατιωτική (στις εγκαταστάσεις της σχολής). Η διάρκεια της φοίτησης είναι έξι χρόνια για το Ιατρικό Τμήμα, πέντε για το Οδοντιατρικό και το Κτηνιατρικό και τέσσερα χρόνια για τα υπόλοιπα.
γ) Αποφοιτώντας από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) στον Πόρο και σταδιοδρομώντας ως υπαξιωματικός, οπότε μετά τη συμπλήρωση ευδόκιμης υπηρεσίας ορισμένης διάρκειας, μπορεί να προαχθεί στο βαθμό του σημαιοφόρου και να συνεχίσει ως τους βαθμούς των ανώτερων αξιωματικών.
ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού σταδιοδρομεί στο Πολεμικό Ναυτικό και εξελίσσεται ως τους ανώτατους βαθμούς της ιεραρχίας. Οι μάχιμοι και οι μηχανικοί που αποχωρούν από το Πολεμικό Ναυτικό μπορούν ανάλογα με το βαθμό και τη θαλάσσια υπηρεσία τους να εργαστούν στο Εμπορικό Ναυτικό ως πλοίαρχοι και μηχανικοί Α', Β' και Γ' τάξης. Μπορούν επίσης να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις.
ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
• Γραφείο Ενημέρωσης Κοινού ΥΠΕΘΑ: Σόλωνος 34 Αθήνα, τηλ.: 210/3630081, 3630579, http://www.geetha.mil.gr/
• Σχολή Ναυτικών Δοκίμων: Χατζηκυριάκειο, 185 39 Πειραιάς, τηλ.:210/4537959, 4581337, 4581337, 4581397, fax: 210/4581768, http://www.hna.gr

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Αποστολή του είναι η άμυνα και η προστασία της χώρας. Ασχολείται με διοικητικά, εκπαιδευτικά και επιτελικά καθήκοντα. Οι αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς κατανέμονται σε Όπλα και σε Σώματα. Όπλα είναι τα τμήματα του Στρατού Ξηράς που έχουν βασική αποστολή τους τη διεξαγωγή του πολέμου και την άμεση συμμετοχή στη μάχη και είναι τα εξής: το Πεζικό, τα Τεθωρακισμένα, το Πυροβολικό, οι Διαβιβάσεις (ασύρματοι, τηλέφωνα κ.λπ.) και το Μηχανικό (κατασκευή γεφυρών, δρόμων, εμποδίων, ναρκοθετήσεις κ.λπ.). Σώματα είναι τα τμήματα του στρατού που προσφέρουν υποστήριξη διοικητικής ή λογιστικής φύσης και δεν εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο. Τα Σώματα αυτά είναι: Τεχνικό (κατασκευές και επισκευές), Εφοδιασμού και Μεταφορών (τρόφιμα και μεταφορές), Υλικού Πολέμου (προμήθεια πολεμικών υλικών), Υγειονομικό (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), Γεωγραφικό (σύνταξη και προμήθεια χαρτών), Ελεγκτικό (λογιστικοί έλεγχοι), Στρατολογικό, Στρατιωτικών Γραμματέων (σύνταξη εγγράφων, πρωτόκολλο κ.λπ.), Ταχυδρομικό (αλληλογραφία, επιταγές), Μουσικό, Φροντιστών (διαχείριση υλικού), Αρχιτεχνιτών όπλων (επισκευές). Οι αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς διοικούν και εκπαιδεύουν τους άντρες που έχουν στις διαταγές τους ή κατέχουν επιτελικές θέσεις. Οι ίδιοι εκτελούν τις εντολές που δέχονται από τους ανωτέρους τους. Σε περίοδο ειρήνης συμμετέχουν τακτικά σε γυμνάσια και ασκήσεις κάτω από συνθήκες πραγματικού πολέμου. Σε περίπτωση πολέμου μεγάλος αριθμός από τους μάχιμους αξιωματικούς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι συνθήκες εργασίας ποικίλλουν ανάλογα με τη φύση των καθηκόντων του, η οποία αλλάζει συχνά, γιατί μετατίθεται από τη μια περιοχή της χώρας στην άλλη. Πολλές φορές η εργασία του είναι σκληρή, κυρίως όταν εκπαιδεύει τους νεοσύλλεκτους ή όταν παίρνει μέρος σε γυμνάσια, γιατί πρέπει να μένει ή να βαδίζει και να ασκείται πολλές ώρες κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Βεβαίως, σε περίοδο πολέμου, οι ευθύνες και οι κίνδυνοι αυξάνουν κατά πολύ. Μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν τη δουλειά του είναι τα εξής: α) Η ιεραρχία, μέσα στην οποία ο ρόλος και η θέση του κάθε αξιωματικού είναι απόλυτα καθορισμένη. β) Η αυστηρή πειθαρχία τόσο στην εκτέλεση των εντολών των ανωτέρων όσο και στην εφαρμογή των διαταγών του από τους κατωτέρους του. γ) Η συνεχής ετοιμότητα, όχι μόνο όταν βρίσκεται σε επιφυλακή, αλλά πολύ συχνότερα, είτε γιατί επιβάλλεται από επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες, είτε για την εκτέλεση υπηρεσίας επαγρύπνησης, επειδή οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί σε 24ωρη βάση. δ) Η σημασία της ομαδικής ζωής και δράσης. ε) Η σημασία των ανθρώπινων επαφών. στ) Η συνεχής εκπαίδευση και εκγύμναση.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ
Ο αξιωματικός Στρατού Ξηράς πρέπει να διαθέτει άριστη σωματική και ψυχική υγεία, ανάστημα πάνω από 1,65 μ. και οπτική οξύτητα 10/10. Τα παραπάνω στοιχεία ελέγχονται από υγειονομική επιτροπή. Απαραίτητα προσόντα για την επιτυχία της αποστολής του είναι οι ηγετικές ικανότητες, η αυταπάρνηση και το υψηλό πατριωτικό φρόνημα. Πρέπει επίσης να διακρίνεται για την πειθαρχία του, στοιχείο απαραίτητο για όλες τις τάξεις του στρατού, για το πνεύμα συνεργασίας, το υψηλό αίσθημα ευθύνης και λήψης γρήγορων αποφάσεων αλλά και την πρωτοβουλία, την ευστροφία και την αποφασιστικότητά του. Τέλος η ικανότηα να μεταδίδει τις γνώσεις του, να αναπτερώνει το ηθικό, να εμπνέιε και να καθοδηγεί τον καθιστούν έναν εξαίρετο αξιωματικό ικανό να φέρει σε πέρας τη δύσκολη αποστολή του. Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η κοινωνικότητα και η δυνατότητα να διατηρεί καλές σχέσεις με τους προϊσταμένους αλλά και τους υφισταμένους του.
ΣΠΟΥΔΕΣ
Αξιωματικός του Στρατού Ξηράς μπορεί να γίνει κάποιος:
α) Αποφοιτώντας από τη Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) στη Βάρη Αττικής. Η διάρκεια των σπουδών είναι τέσσερα χρόνια. Μετά την αποφοίτησή τους οι ευέλπιδες ονομάζονται ανθυπολοχαγοί και σταδιοδρομούν ως μόνιμοι αξιωματικοί του Στρατού, όπου έχουν την υποχρέωση να παραμείνουν τουλάχιστον δώδεκα χρόνια. Μετά την εισαγωγή τους στη σχολή οι ευέλπιδες κατανέμονται σύμφωνα με την προτίμησή τους στα Όπλα (Πεζικό, Τεθωρακισμένα, Πυροβολικό, Διαβιβάσεις, Μηχανικό) ή στα Σώματα (Τεχνικό, Εφοδιασμού-Μεταφορών, Υλικού Πολέμου), όπου η εκπαίδευση στις τρεις πρώτες τάξεις είναι κοινή για τα Όπλα και τα Σώματα, ενώ στην τέταρτη τάξη η εκπαίδευση διαφοροποιείται κάπως για την πτέρυγα των Σωμάτων.
β) Αποφοιτώντας από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), έχοντας εισαχθεί σε ένα από τα παρακάτω τμήματα αντίστοιχα των Σωμάτων: Υγειονομικό, Δικαστικό, του Στρατολογικού και του Οικονομικού της σχολής. Η εκπαίδευση που παρέχεται στους μαθητές της ΣΣΑΣ είναι και ακαδημαϊκή (στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης) και στρατιωτική (στις εγκαταστάσεις της σχολής). Η διάρκεια της φοίτησης είναι έξι χρόνια για το Ιατρικό Τμήμα, πέντε για το Οδοντιατρικό και το Κτηνιατρικό και τέσσερα χρόνια για τα υπόλοιπα.
γ) Αποφοιτώντας από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) στα Τρίκαλα και σταδιοδρομώντας ως υπαξιωματικός, οπότε μετά τη συμπλήρωση ευδόκιμης υπηρεσίας ορισμένης διάρκειας μπορεί να προαχθεί στο βαθμό τού ανθυπολοχαγού και να συνεχίσει ως τους βαθμούς των ανώτερων αξιωματικών.
ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο αξιωματικός του Στρατού Ξηράς σταδιοδρομεί στο στράτευμα και εξελίσσεται ως τους ανώτατους βαθμούς της ιεραρχίας. Μετά την αποστράτευσή του μπορεί να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, ως ανώτερο στέλεχος (σύμβουλος κλπ) μεγάλων επιχειρήσεων ή οργανισμών.
ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
• Γραφείο Ενημέρωσης Κοινού ΥΠΕΘΑ: Σόλωνος 34 Αθήνα, τηλ.: 210/3630081, 3630579, http://www.geetha.mil.gr/
• Τμήμα Εισιτηρίων Εξετάσεων: Βάρη Αττικής, 166 72 Βάρη, τηλ.: 210/8904093-4-5, fax: 210/8970232, http//www.sse.gr

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΜΟΝΙΜΟΙ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Η αντιμετώπιση και κατάσβεση αστικών, περιαστικών και δασικών πυρκαγιών καθώς και η προστασία ανθρώπων και αγαθών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης είναι το αντικείμενο της εργασίας του. Υπηρετεί στο Πυροσβεστικό Σώμα ως αξιωματικός, υπαξιωματικός ή πυροσβέστης. Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι υπηρεσία οργανωμένη με στρατιωτικό τρόπο και υπάγεται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι συνθήκες της εργασίας τους είναι ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες, αφού χρειάζεται να επεμβαίνουν γρήγορα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Στις μεγάλες πυρκαγιές, στις πλημμύρες και στους σεισμούς θέτουν σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια, ακόμη και την ίδια τους τη ζωή. Δεν έχουν συγκεκριμένο ωράριο εργασίας και πρέπει να βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα, όποτε τους καλεί η υπηρεσία. Η περίοδος του καλοκαιριού είναι η πιο δύσκολη για τους πυροσβέστες, εξαιτίας των συχνών δασικών πυρκαγιών αλλά και λόγω της έλλειψης των αναγκαίων και σύγχρονων μέσων εξοπλισμού που θα διευκόλυναν την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ
Πρέπει να διαθέτουν καλή σωματική υγεία και αντοχή, ψυχραιμία, τόλμη και συνείδηση της σημασίας του κοινωνικού έργου που επιτελούν. Οι αξιωματικοί πρέπει να διαθέτουν διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες.
ΣΠΟΥΔΕΣ
Για να γίνει κάποιος πυροσβέστης πρέπει να φοιτήσει σε ένα από τα παρακάτω τμήματα:
α. Τμήμα Ανθυποπυραγών (5ο Επιστημονικό Πεδίο του μηχανογραφικού δελτίου). Στο τμήμα αυτό εισάγονται πυρονόμοι, αρχιπυροσβέστες και πυροσβέστες σε ποσοστό 50% των θέσεων που προκηρύσσονται με το σύστημα των Γενικών Εξετάσεων, ενώ το υπόλοιπο 50% καλύπτεται από πτυχιούχους ΑΕΙ. Η φοίτηση διαρκεί τρία χρόνια.
β. Τμήμα Αρχιπυροσβεστών και
γ. Τμήμα Πυροσβεστών.
Στο Πυροσβεστικό Σώμα κατατάσσονται ως δόκιμοι πυροσβέστες, άντρες που έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, απόφοιτοι λυκείου ηλικίας μέχρι 26 ετών καθώς και πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ μέχρι 30 ετών. Εισάγονται επίσης και γυναίκες. Η επιλογή των υποψηφίων για φοίτηση στη Σχολή Πυροσβεστών γίνεται ύστερα από υγειονομική εξέταση, αθλητικές δοκιμασίες και έλεγχο νοημοσύνης.
ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο αριθμός των εισαγομένων κατ' έτος στις παραπάνω σχολές ορίζεται από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.
ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
• Πυροσβεστική Ακαδημία: Μάτσα 9, 145 10 Κάτω Κηφισιά,
τηλ.: 210/8074546, 8074524, 8074502, http://www.fireservice.gr/fireacademy/
• Πυροσβεστικό Σώμα: Μουρούζη 4, 101 72 Αθήνα,
τηλ.: 210/7211441-43, http://www.fireservice.gr/

ΜΟΝΙΜΟΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ AΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΣΤΥΑ, ΣΥΔ, ΣΙΡ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Οι μόνιμοι υπαξιωματικοί υπηρετούν ως διοικητικοί, τεχνικοί και ιπτάμενοι ραδιοναυτίλοι. Οι απόφοιτοι της ΣΤΥΑ (Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας) έχουν ειδικότητες στρατολόγου, μετεωρολόγου, πληροφοριών και φωτογράφου, μεταφορών, ταμειακών και άμυνας αεροδρομίων. Οι απόφοιτοι της ΣΥΔ (Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών Αεροπορίας) έχουν ειδικότητες μηχανοσυνθέτη, γενικού οπλουργού, ηλεκτρολόγου, μηχανικού μεταφορικών μέσων και μηχανημάτων, γενικού επισκευαστή οργάνων, συντηρητή αεροπορικών εγκαταστάσεων, γενικού υλικονόμου, ελεγκτή αεροσκαφών, μηχανικού Radar, μηχανικού τηλεπικοινωνιών. Οι απόφοιτοι της ΣΙΡ (Σχολή Ιπτάμενων Ραδιοναυτίλων) έχουν ειδικότητες ραδιοεντοπισμού και χειριστών οργάνων ραδιοναυτιλίας.
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι συνθήκες εργασίας ποικίλλουν ανάλογα με τη φύση των καθηκόντων του, η οποία αλλάζει συχνά, γιατί μετατίθεται από τον ένα τόπο στον άλλο ή από τη μία υπηρεσία στην άλλη. Η εργασία του είναι σκληρή και ανθυγιεινή, κυρίως κατά τη διάρκεια των γυμνασίων. Ταξιδεύει στο εξωτερικό, όταν χρειάζεται να εκπαιδευτεί σε όπλα ή όργανα νέας τεχνολογίας. Μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν τη δουλειά του είναι τα εξής: α) Η ιεραρχία, μέσα στην οποία ο ρόλος και η θέση του κάθε αξιωματικού είναι απόλυτα καθορισμένη. β) Η αυστηρή πειθαρχία τόσο στην εκτέλεση των εντολών των ανωτέρων όσο και στην εφαρμογή των διαταγών του από τους κατωτέρους του. γ) Η συνεχής ετοιμότητα, όχι μόνο όταν βρίσκονται σε επιφυλακή, αλλά πολύ συχνότερα είτε γιατί επιβάλλεται από επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες, είτε για την εκτέλεση υπηρεσίας επαγρύπνησης, επειδή οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί σε 24ωρη βάση. δ) Η σημασία της ομαδικής ζωής και δράσης. ε) Η σημασία των ανθρώπινων επαφών. στ) Η συνεχής εκπαίδευση και εκγύμναση.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ
Πρέπει να διαθέτει καλή σωματική και ψυχική υγεία, ανάστημα πάνω από 1,60 μ. και οπτική οξύτητα 10/10. Τα παραπάνω στοιχεία ελέγχονται από υγειονομική επιτροπή. Απαραίτητα προσόντα για την επιτυχία της αποστολής του είναι οι ηγετικές ικανότητες, η αυταπάρνηση και το υψηλό πατριωτικό φρόνημα. Πρέπει επίσης να διαθέτει πειθαρχία, στοιχείο απαραίτητο για όλες τις τάξεις του στρατού, πνεύμα συνεργασίας αλλά και πρωτοβουλία, ευστροφία και αποφασιστικότητα. Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η κοινωνικότητα και η δυνατότητα να διατηρεί καλές σχέσεις με τους προϊσταμένους αλλά και με τους υφισταμένους του.
ΣΠΟΥΔΕΣ
Για να γίνει κάποιος υπαξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία μπορεί να φοιτήσει στη ΣΤΥΑ (Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας, στο 4ο επιστημονικό πεδίο του μηχανογραφικού δελτίου), στη ΣΥΔ (Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών Αεροπορίας, στο 5ο επιστημονικό πεδίο του μηχανογραφικού δελτίου) και στη ΣΙΡ (Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων, στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο του μηχανογραφικού δελτίου), στις οποίες η φοίτηση διαρκεί δύο χρόνια. Οι απόφοιτοι των σχολών ονομάζονται μόνιμοι υπαξιωματικοί με το βαθμό του σμηνία και ανάλογα με την ειδικότητά τους τοποθετούνται σε μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι οργανικές θέσεις των μονίμων υπαξιωματικών σμηνιών, επισμηνιών, αρχισμηνιών είναι ενοποιημένες. Η προαγωγή στο βαθμό του ανθυπασπιστή γίνεται μετά τη συμπλήρωση των προβλεπόμενων χρόνων υπηρεσίας στους βαθμούς του σμηνία, του επισμηνία και του αρχισμηνία. Μετά την προαγωγή τους στο βαθμό του ανθυποσμηναγού ακολουθούν την εξέλιξη των αξιωματικών και φτάνουν μέχρι το βαθμό του σμηνάρχου ύστερα από 35 χρόνια υπηρεσίας.
ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο υπαξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας σταδιοδρομεί στο στράτευμα και εξελίσσεται ως τους ανώτερους βαθμούς, φτάνοντας ως το βαθμό του σμηνάρχου. Οι υπαξιωματικοί που αποχωρούν από την υπηρεσία ως ευδοκίμως υπηρετήσαντες μπορούν να προσληφθούν στην Πολιτική Αεροπορία ή σε άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις με καλές προοπτικές εργασίας.
ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
• Γραφείο Ενημέρωσης Κοινού ΥΠΕΘΑ: Σόλωνος 34 Αθήνα, τηλ.: 210/3630081, 3630579, http://www.geetha.mil.gr/
• Σχολή Μονίμων Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας:
Δεκέλεια (Τατόι), ΤΓΑ 1010, τηλ.: 210/8191724-6, fax: 210/2466694,
http://www.haf.gr/gea_gr/frame.htm
• Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Διοικητικών Αεροπορίας: Αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310/411001-3, http://www.haf.gr/gea_gr/frame.htm
• Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων: Αεροδρόμιο Δεκέλειας, Τατόι Αττικής,
τηλ.: 210/2444108, http://www.haf.gr/gea_gr/frame.htm

ΜΟΝΙΜΟΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ- ΣΧΟΛΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (ΣΜΥΝ)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Καλύπτει διάφορες ειδικότητες, όπως ηλεκτρονικός, μηχανικός, τηλεγραφητής, διαχειριστής, τορπιλητής, πυροβολητής και υπηρετεί σε πολεμικά πλοία αλλά και στις υπηρεσίες ξηράς. Υπάρχουν και υπαξιωματικοί τεχνίτες που υπηρετούν στα συνεργεία των ναυστάθμων και των ναυτικών βάσεων με ειδικότητες όπως εφαρμοστής, λεβητοποιός, σιδηρουργός, ξυλουργός κ.ά. Ο μόνιμος υπαξιωματικός του Π.Ν. στελεχώνει τις τεχνικές και διοικητικές υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού και συμμετέχει στη διοίκηση και στην εκπαίδευση των ναυτών ως βοηθός των αξιωματικών.
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι συνθήκες εργασίας ποικίλλουν ανάλογα με τη φύση των καθηκόντων του, η οποία αλλάζει συχνά, γιατί μετατίθεται από τον έναν τόπο στον άλλο, από το ένα πλοίο στο άλλο ή από τη μία υπηρεσία στην άλλη. Πολλές φορές η εργασία του είναι σκληρή και ανθυγιεινή, κυρίως κατά τη διάρκεια των γυμνασίων. Ταξιδεύει στο εξωτερικό, όταν χρειάζεται να εκπαιδευτεί σε όπλα ή όργανα νέας τεχνολογίας. Μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν τη δουλειά του είναι τα εξής: α) Η ιεραρχία, μέσα στην οποία ο ρόλος και η θέση του κάθε αξιωματικού είναι απόλυτα καθορισμένη. β) Η αυστηρή πειθαρχία τόσο στην εκτέλεση των εντολών των ανωτέρων όσο και στην εφαρμογή των διαταγών του από τους κατωτέρους του γ) Η συνεχής ετοιμότητα, όχι μόνο όταν βρίσκονται σε επιφυλακή, αλλά πολύ συχνότερα, είτε γιατί επιβάλλεται από επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες, είτε για την εκτέλεση υπηρεσίας επαγρύπνησης, επειδή οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί σε 24ωρη βάση. δ) Η σημασία της ομαδικής ζωής και δράσης. ε) Η σημασία των ανθρώπινων επαφών. στ) Η συνεχής εκπαίδευση και εκγύμναση.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ
Πρέπει να διαθέτει καλή σωματική και ψυχική υγεία, ανάστημα πάνω από 1,60 μ. και οπτική οξύτητα 10/10. Τα παραπάνω στοιχεία ελέγχονται από υγειονομική επιτροπή. Απαραίτητα προσόντα για την επιτυχία της αποστολής του είναι οι ηγετικές ικανότητες, η αυταπάρνηση και το υψηλό πατριωτικό φρόνημα. Πρέπει, επίσης, να διαθέτει πειθαρχία, στοιχείο απαραίτητο για όλες τις τάξεις του στρατού, πνεύμα συνεργασίας, ευστροφία και αποφασιστικότητα. Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η κοινωνικότητα και η δυνατότητα να διατηρεί καλές σχέσεις με τους προϊσταμένους αλλά και τους υφισταμένους του.
ΣΠΟΥΔΕΣ
Για να γίνει κάποιος υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού πρέπει να φοιτήσει στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) στον Πόρο ή στο Κέντρο Εκπαίδευσης Παλάσκα και Σκαραμαγκά, όπου η φοίτηση διαρκεί δύο χρόνια. Οι απόφοιτοι ονομάζονται κελευστές και αναλαμβάνουν την υποχρέωση παραμονής στις τάξεις του Π.Ν. επί εννιά χρόνια από την ονομασία τους και μπορούν να αποστρατευτούν με το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν την παραπάνω σχολή στο 4ο και το 5ο επιστημονικό πεδίο του μηχανογραφικού δελτίου. Επιπλέον, όσοι υπηρετήσουν σε υποβρύχια, η συγκεκριμένη υπηρεσία τους υπολογίζεται στο διπλάσιο λόγω των ανθυγιεινών και αντίξοων συνθηκών που αντιμετωπίζουν. Οι δυνατότητες σταδιοδρομίας τους είναι ανάλογες με αυτές των αποφοίτων της ΣΜΥ.
ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο μόνιμος υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού σταδιοδρομεί στο Π.Ν. και εξελίσσεται ως τους ανώτερους βαθμούς της ιεραρχίας, φτάνοντας ως το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Μετά την αποχώρησή του από το στράτευμα μπορεί να σταδιοδρομήσει στο Εμπορικό Ναυτικό ή να εργαστεί σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις.
ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
• Γραφείο Ενημέρωσης Κοινού ΥΠΕΘΑ: Σόλωνος 34 Αθήνα, τηλ.: 210/3630081, 3630579, http://www.geetha.mil.gr/
• Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ):
Κέντρο Εκπαίδευσης Παλάσκας, 12400 Σκαραμαγκάς, τηλ.: 2101/5531742, 5531744, 5531755, http://www.hellenicnavy.gr/smyn/
• Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ): Πόρος, τηλ.: 22980/22254.

ΜΟΝΙΜΟΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Συμμετέχει στη διοίκηση και την εκπαίδευση του Στρατού Ξηράς ως βοηθός των αξιωματικών. Στελεχώνει επίσης τις τεχνικές και διοικητικές υπηρεσίες του στρατεύματος. Συγκεκριμένα, στελεχώνει τα Όπλα (Πεζικό, Ιππικό-Τεθωρακισμένα, Πυροβολικό, Μηχανικό, Διαβιβάσεις) και τα Σώματα (Υγειονομικό, Εφοδιασμού-Μεταφορών, Υλικού Πολέμου, Τεχνικό) και μεταφέρει στους στρατεύσιμους τις διαταγές των ανώτερων αξιωματικών με σκοπό την υλοποίησή τους.
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι συνθήκες εργασίας ποικίλλουν ανάλογα με τη φύση των καθηκόντων του, η οποία αλλάζει συχνά, γιατί μετατίθεται από τη μια περιοχή της χώρας στην άλλη. Πολλές φορές η εργασία του είναι σκληρή, κυρίως όταν εκπαιδεύει τους νεοσύλλεκτους ή όταν παίρνει μέρος σε ασκήσεις, οπότε και είναι εκτεθειμένος σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και πολλούς κινδύνους. Μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν τη δουλειά του είναι τα εξής: α) Η ιεραρχία, μέσα στην οποία ο ρόλος και η θέση τού κάθε αξιωματικού είναι απόλυτα καθορισμένη. β) Η αυστηρή πειθαρχία, τόσο στην εκτέλεση των εντολών των ανωτέρων όσο και στην εφαρμογή των διαταγών του από τους κατωτέρους του. γ) Η συνεχής ετοιμότητα, όχι μόνο όταν βρίσκονται σε επιφυλακή, αλλά, πολύ συχνότερα, είτε γιατί επιβάλλεται από επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες, είτε για την εκτέλεση υπηρεσίας επαγρύπνησης, επειδή οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί σε 24ωρη βάση. δ) Η σημασία της ομαδικής ζωής και δράσης. ε) Η σημασία των ανθρώπινων επαφών. στ) Η συνεχής εκπαίδευση και εκγύμναση.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ
Ο υπαξιωματικός Στρατού Ξηράς πρέπει να διαθέτει καλή σωματική και ψυχική υγεία, ανάστημα πάνω από 1,60 μ. και οπτική οξύτητα 10/10. Τα παραπάνω στοιχεία ελέγχονται από υγειονομική επιτροπή. Απαραίτητα προσόντα για την επιτυχία της αποστολής του είναι οι ηγετικές ικανότητες, η αυταπάρνηση και το υψηλό πατριωτικό φρόνημα. Πρέπει επίσης να διαθέτει πειθαρχία, στοιχείο απαραίτητο για όλες τις τάξεις του στρατού, πνεύμα συνεργασίας αλλά και πρωτοβουλία, ευστροφία και αποφασιστικότητα. Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η κοινωνικότητα και η δυνατότητα να διατηρεί καλές σχέσεις με τους προϊσταμένους αλλά και με τους υφισταμένους του.
ΣΠΟΥΔΕΣ
Για να γίνει κάποιος υπαξιωματικός του Στρατού Ξηράς πρέπει να φοιτήσει στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) στα Τρίκαλα, στην οποία η φοίτηση διαρκεί δύο χρόνια και λειτουργούν δύο κλάδοι: ο Διοικητικός (5ο επιστημονικό πεδίο του μηχανογραφικού δελτίου) και ο Τεχνικός (4ο επιστημονικό πεδίο του μηχανογραφικού δελτίου). Οι απόφοιτοι της ΣΜΥ παίρνουν το βαθμό του μόνιμου λοχία. Έχουν το δικαίωμα να λάβουν μέρος στις εισαγωγικές εξετάσεις της Σχολής Ευελπίδων, όπου εισάγονται σε ποσοστό 20% επιπλέον του αριθμού εισαγομένων. Προάγονται στο βαθμό του ανθυπασπιστή, έπειτα από συνολικό χρόνο υπηρεσίας 9 έως 12 χρόνων, στους βαθμούς του λοχία, του επιλοχία και του αρχιλοχία. Οι ανθυπασπιστές προάγονται στο βαθμό του ανθυπολοχαγού, οπότε εισέρχονται στο σώμα των αξιωματικών και εξελίσσονται όπως αυτοί.
ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο υπαξιωματικός του Στρατού Ξηράς σταδιοδρομεί στο στράτευμα και εξελίσσεται ως τους ανώτερους βαθμούς της ιεραρχίας. Μετά την αποχώρησή του από το στράτευμα μπορεί να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα.
ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
• Γραφείο Ενημέρωσης Κοινού ΥΠΕΘΑ: Σόλωνος 34 Αθήνα, τηλ.: 210/3630081, 3630579, http://www.geetha.mil.gr/
• Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ): 42100 Τρίκαλα,
τηλ.: 24310/38635, 24310/38637, 24310/39632,
http://www.army.gr/html/GR_Army/sxoles/SMY/index.htm

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Καθήκον του αστυνομικού είναι η τήρηση της δημόσιας τάξης, της ειρήνης και της ασφάλειας. Εργάζεται στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία είναι πολιτική υπηρεσία με στρατιωτική οργάνωση και υπάγεται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Στόχος των αστυνομικών είναι η δίωξη του κοινού εγκλήματος. Διενεργούν προανακρίσεις, εκτελούν εντολές των δικαστικών αποφάσεων, φρουρούν δημόσια κτίρια, προστατεύουν τη ζωή υψηλών προσώπων. Ανάλογα με τα τυπικά προσόντα χωρίζονται σε ειδικότητες και γίνονται: α) αστυφύλακες, οπότε εκτελούν υπηρεσίες σκοπιάς και περιπολίες, ρυθμίζουν την κυκλοφορία στους δρόμους κ.λπ., β) αρχιφύλακες, οπότε τοποθετούνται επικεφαλής ομάδας αστυφυλάκων, του προσωπικού ενός περιπολικού αυτοκινήτου ή μικρής υπηρεσίας, γ) αξιωματικοί, οπότε αναλόγως της θέσης τους στην ιεραρχία προΐστανται και διοικούν αντίστοιχες υπηρεσίες ή μονάδες της αστυνομίας.
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι συνθήκες εργασίας ποικίλλουν ανάλογα με την υπηρεσία στην οποία εργάζεται. Τις πιο πολλές φορές οι συνθήκες είναι δύσκολες και επικίνδυνες, κυρίως όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που παρατηρείται αύξηση της εγκληματικότητας στην ελληνική κοινωνία και εμφάνιση νέων μορφών οργανωμένου εγκλήματος. Αυτό έχει ως συνέπεια να γίνεται πιο επικίνδυνο και δύσκολο το έργο του αστυνομικού και να κινδυνεύει συχνά η ίδια του η ζωή. Το ωράριό του δεν είναι συνεχόμενο, αλλά εργάζεται σε βάρδιες, μέρα και νύχτα, όλες τις μέρες της εβδομάδας. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης εργάζεται πολλές ώρες ακόμη και σε αργίες ή γιορτές. Επιπλέον και ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας αλλάζει χώρο και τόπο εργασίας, πράγμα που επηρεάζει τον ίδιο αλλά και την οικογένειά του.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ
Πρέπει να διαθέτει καλή σωματική υγεία και αντοχή, αποφασιστικότητα και ψυχραιμία. Πάνω απ' όλα όμως πρέπει να σέβεται τη νομιμότητα, τόσο ως προς το κράτος όσο και ως προς τα δικαιώματα των πολιτών. Επίσης, πρέπει να είναι εύστροφος, παρατηρητικός και να παίρνει πρωτοβουλίες και γρήγορες αποφάσεις. Τέλος, η εντιμότητα, η ευσυνειδησία και η ακεραιότητα του χαρακτήρα του είναι προσόντα απαραίτητα.
ΣΠΟΥΔΕΣ
Για να γίνει κάποιος αστυνομικός πρέπει να φοιτήσει στη Σχολή Αστυφυλάκων (Αττική, Καρδίτσα, Γρεβενά, Ξάνθη, Κρήτη), στην οποία η διάρκεια φοίτησης είναι πέντε εξάμηνα ή στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας που εδρεύει στην Αττική (5ο επιστημονικό πεδίο), στην οποία η διάρκεια φοίτησης είναι οχτώ εξάμηνα. Οι απόφοιτοι της Σχολής Αστυφυλάκων και της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας δεν αρκεί να έχουν απολυτήριο λυκείου. Θα πρέπει επίσης να μην είναι πάνω από 26 χρόνων και το ύψος για μεν τους άντρες να είναι τουλάχιστον 1,70 μ., για δε τις γυναίκες τουλάχιστον 1,65 μ. και βεβαίως το ποινικό μητρώο να είναι καθαρό. Επίσης, οι υποψήφιοι θα πρέπει να περάσουν και από τις λεγόμενες προκαταρκτικές εξετάσεις (υγειονομική εξέταση, αθλητικές δοκιμασίες και ψυχοτεχνική δοκιμασία). Υποψήφιοι που έχουν περάσει με επιτυχία τις προκαταρκτικές εξετάσεις για τις στρατιωτικές σχολές κρίνονται ικανοί και για τις αστυνομικές σχολές. Ο χρόνος φοίτησης θεωρείται χρόνος εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας. Οι φοιτητές της Σχολής Αξιωματικών λαμβάνουν τις αποδοχές αστυφύλακα που δεν έχει εκπληρώσει τη στρατιωτική θητεία. Δικαίωμα εισαγωγής στη Σχολή Αξιωματικών Αστυνομίας με εξετάσεις έχουν και οι ήδη υπηρετούντες κατώτεροι αστυνομικοί.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο αριθμός των εισαγομένων στις Σχολές Αστυφυλάκων και στη Σχολή Αξιωματικών ορίζεται κάθε χρόνο από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, πάντοτε σε σχέση με τις ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας.
ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
• Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού, υπουργείο Δημόσιας Τάξης: Π. Κανελλοπούλου 4, Γουδί, Γραφείο 5, τηλ.: 210/6980910, http://www.ydt.gr/index12.htm