Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΜΟΝΙΜΟΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Συμμετέχει στη διοίκηση και την εκπαίδευση του Στρατού Ξηράς ως βοηθός των αξιωματικών. Στελεχώνει επίσης τις τεχνικές και διοικητικές υπηρεσίες του στρατεύματος. Συγκεκριμένα, στελεχώνει τα Όπλα (Πεζικό, Ιππικό-Τεθωρακισμένα, Πυροβολικό, Μηχανικό, Διαβιβάσεις) και τα Σώματα (Υγειονομικό, Εφοδιασμού-Μεταφορών, Υλικού Πολέμου, Τεχνικό) και μεταφέρει στους στρατεύσιμους τις διαταγές των ανώτερων αξιωματικών με σκοπό την υλοποίησή τους.
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι συνθήκες εργασίας ποικίλλουν ανάλογα με τη φύση των καθηκόντων του, η οποία αλλάζει συχνά, γιατί μετατίθεται από τη μια περιοχή της χώρας στην άλλη. Πολλές φορές η εργασία του είναι σκληρή, κυρίως όταν εκπαιδεύει τους νεοσύλλεκτους ή όταν παίρνει μέρος σε ασκήσεις, οπότε και είναι εκτεθειμένος σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και πολλούς κινδύνους. Μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν τη δουλειά του είναι τα εξής: α) Η ιεραρχία, μέσα στην οποία ο ρόλος και η θέση τού κάθε αξιωματικού είναι απόλυτα καθορισμένη. β) Η αυστηρή πειθαρχία, τόσο στην εκτέλεση των εντολών των ανωτέρων όσο και στην εφαρμογή των διαταγών του από τους κατωτέρους του. γ) Η συνεχής ετοιμότητα, όχι μόνο όταν βρίσκονται σε επιφυλακή, αλλά, πολύ συχνότερα, είτε γιατί επιβάλλεται από επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες, είτε για την εκτέλεση υπηρεσίας επαγρύπνησης, επειδή οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί σε 24ωρη βάση. δ) Η σημασία της ομαδικής ζωής και δράσης. ε) Η σημασία των ανθρώπινων επαφών. στ) Η συνεχής εκπαίδευση και εκγύμναση.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ
Ο υπαξιωματικός Στρατού Ξηράς πρέπει να διαθέτει καλή σωματική και ψυχική υγεία, ανάστημα πάνω από 1,60 μ. και οπτική οξύτητα 10/10. Τα παραπάνω στοιχεία ελέγχονται από υγειονομική επιτροπή. Απαραίτητα προσόντα για την επιτυχία της αποστολής του είναι οι ηγετικές ικανότητες, η αυταπάρνηση και το υψηλό πατριωτικό φρόνημα. Πρέπει επίσης να διαθέτει πειθαρχία, στοιχείο απαραίτητο για όλες τις τάξεις του στρατού, πνεύμα συνεργασίας αλλά και πρωτοβουλία, ευστροφία και αποφασιστικότητα. Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η κοινωνικότητα και η δυνατότητα να διατηρεί καλές σχέσεις με τους προϊσταμένους αλλά και με τους υφισταμένους του.
ΣΠΟΥΔΕΣ
Για να γίνει κάποιος υπαξιωματικός του Στρατού Ξηράς πρέπει να φοιτήσει στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) στα Τρίκαλα, στην οποία η φοίτηση διαρκεί δύο χρόνια και λειτουργούν δύο κλάδοι: ο Διοικητικός (5ο επιστημονικό πεδίο του μηχανογραφικού δελτίου) και ο Τεχνικός (4ο επιστημονικό πεδίο του μηχανογραφικού δελτίου). Οι απόφοιτοι της ΣΜΥ παίρνουν το βαθμό του μόνιμου λοχία. Έχουν το δικαίωμα να λάβουν μέρος στις εισαγωγικές εξετάσεις της Σχολής Ευελπίδων, όπου εισάγονται σε ποσοστό 20% επιπλέον του αριθμού εισαγομένων. Προάγονται στο βαθμό του ανθυπασπιστή, έπειτα από συνολικό χρόνο υπηρεσίας 9 έως 12 χρόνων, στους βαθμούς του λοχία, του επιλοχία και του αρχιλοχία. Οι ανθυπασπιστές προάγονται στο βαθμό του ανθυπολοχαγού, οπότε εισέρχονται στο σώμα των αξιωματικών και εξελίσσονται όπως αυτοί.
ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο υπαξιωματικός του Στρατού Ξηράς σταδιοδρομεί στο στράτευμα και εξελίσσεται ως τους ανώτερους βαθμούς της ιεραρχίας. Μετά την αποχώρησή του από το στράτευμα μπορεί να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα.
ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
• Γραφείο Ενημέρωσης Κοινού ΥΠΕΘΑ: Σόλωνος 34 Αθήνα, τηλ.: 210/3630081, 3630579, http://www.geetha.mil.gr/
• Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ): 42100 Τρίκαλα,
τηλ.: 24310/38635, 24310/38637, 24310/39632,
http://www.army.gr/html/GR_Army/sxoles/SMY/index.htm